Ducat Delovni oder Najbolj pogosta gradbena oprema – delovni oder

Najbolj pogosta gradbena oprema – delovni oder

Gradbeništvo bi bilo zelo oteženo brez delovnih odrov, saj se z njimi lahko opravlja delo na višini. Brez njih namreč ne bi mogli graditi novih objektov, jih popravljati, menjati fasade, postavljati scen in glasbenih odrov, prav tako pa tudi ne bi mogli varno opravljati samih gradbenih del, namreč delovni oder je gradbeni pripomoček, ki poskrbi tudi za to, da so ljudje ob delanju zavarovani.

Poznamo več različnih imen za odre, in sicer gradbeni oder, delovni oder ter fasadni oder. Ravno zaradi gradbenega pripomočka delovnega odra je delo izvedeno hitreje in bolj učinkovito. Ko se posameznik ali pa delavci odločijo, da se bo postavil delovni oder, je to zelo očiten znak, da se bodo pričela različna gradbena dela.

Najbolj pogosta gradbena oprema – delovni oder

 

Sestava delovnega odra

Sama postavitev delovnega odra je precej hitra, vendar mora biti delovni oder postavljen pravilno ter natančno, nikakor ne sme biti delovni oder postavljen od strani amaterja ter človeka, ki se na samo postavljanje delovnih odrov ne spozna. Na trgu je na voljo tudi poseben delovni oder, kateri je namenjen zahtevnejšim gradbenim delom, ki zahtevajo fleksibilnost.

Nosilno konstrukcija gradbenega odra predstavlja standardni H-okvirni element, ki je v tandemu skupaj s terenskim podpornikom, ki meri v višino približno 200 centimetrov. Zelo pomemben del pri delovnem odru so tudi noge, namreč noge morajo biti dovolj trdne in trpežne, da lahko zdržijo določeno količino materiala ter ljudi, ki opravljajo delo na višini.

 

Varnost je pri gradbenih delih na prvem mestu

Postavitev in demontaža morata biti opravljena pod nadzorom strokovnjaka, ki bo točno znal določiti, kolikšna je lahko obremenitev pri delovnem odru, prav tako pa bo znal ustrezno zaščititi gradbišče in tako poskrbeti za varnost vseh udeleženih pri gradbeniških delih.

Priporočljivo je tudi, da se pri postavitvi delovnega odra namesti tudi mreža, ki ščiti pred različnimi vremenskimi vplivi in vertikalnimi obtežbami.